Män utbildar sig i lägre utsträckning än kvinnor, men har fler maktpositioner, och i samtliga av de värmländska kommunerna är ohälsotalet högre bland kvinnor än män.
Statistiksammanställningen På tal om kvinnor och män visar att jämställdheten i Värmland blir långsamt bättre inom vissa områden – men också att den står helt still.
bildtext
Det har hänt alldeles för lite under alldeles för lång tid på jämställdhetsområdet i Värmland. Det visar den könsuppdelade statistik som regelbundet, sedan 2004, tas fram av Länsstyrelsen Värmland och Region Värmland. När vi jämför tidigare statistik med årets uppgifter kan vi konstatera att utvecklingen går alldeles för sakta.
Värmland ska vara en plats där alla känner sig inkluderade, välkomna och har möjlighet att utvecklas. Statistik uppdelad på kvinnor och män är en förutsättning för att få kunskap om vilka insatser vi behöver göra för att Värmland ska nå dit.
Nytt för 2021 är att vi nu kan följa utvecklingen över tid, dvs vad som skett, eller snarare inte skett, de senaste åren. Kvinnor tar fortfarande det största ansvaret för barn och familj. Män utbildar sig i lägre utsträckning än kvinnor, men har fler maktpositioner. Män drabbas oftare av arbetsplatsolyckor och fler män än kvinnor tar sitt liv. Det är fortfarande stor skillnad mellan hur mycket pengar kvinnor och män i Värmland tjänar under sin livstid.
Med den här takten kommer det till exempel ta 31 år innan lönegapet stängs i Värmland. Det har vi varken tid eller råd med. Låt oss alla hjälpas åt och ta ansvar; företag, organisationer, föreningar och privatpersoner, för ett jämställt Värmland!
Läs hela statistikrapporten här: